Menu Sluiten

 

MAEX: Wereldgezondheidsdag

Op  7 april 2020 is het Wereldgezondheidsdag. Deze dag wordt georganiseerd door de World Health Organization (WHO). Met deze dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor ziekten en gezondheid. Miljoenen mensen hebben vandaag de dag nog een toegang tot goede gezondheidszorg. Door armoede, slecht gezondheidsbeleid, taboes en slechte educatie maken ziekten als AIDS en malaria wereldwijd veel meer slachtoffers dan nodig. Met de Wereldgezondheidsdag probeert men bewustzijn te creëren voor deze problemen. 

MAEX, de maatschappelijke beurs, is een organisatie die sociale initiatieven ondersteunt die bijdragen aan de SDG's. Veel initiatieven op MAEX dragen bij aan Goede Gezondheid en Welzijn (SDG 3). De Wereldgezondheidsdag is een mooie gelegenheid om een aantal van deze initiatieven nader toe te lichten en te laten zien hoe zij bijdragen aan de wereldwijde gezondheid op een lokaal niveau.

Stichting Gezond Samenwerken
Stichting Gezond Samenwerken begeleidt cliënten in het maken van de juiste keuzen in de zorg. Iedereen wil goed geholpen en begrepen worden door zijn of haar huisarts, specialist en/of andere hulpverlener, zoals fysiotherapeut en pedicure. De Stichting Gezond Samenwerken (SGS) zorgt in de praktijk voor de juiste verbinding tussen de patiënt en de betreffende hulpverlener, door een deskundige zorgvrijwilliger aan u te koppelen. Twee horen, zien en begrijpen meer dan één persoon. De zorgvrijwilliger zorgt ervoor dat u alle zorg en aandacht krijgt die u nodig heeft. In de regio Haaglanden staan meer dan 25 zorgvrijwilligers voor u klaar. Stichting Gezond Samenwerken houdt iedere week een inloopspreekuur: op dinsdag van 13.00 tot 14.00 uur bij Buurthuis de Kronkel (Westeinde) en op donderdag van 13.00 tot 14.00 in de Centrale Bibliotheek in Den Haag (Spui, dit is een pilot).
Kijk voor meer informatie over dit initiatief op MAEX!

Stichting Be Aware
Stichting Be Aware geeft voorlichting op scholen over Gewoonten en Verslaving. Voorlichters met veel ervaring op het gebied van verslaving geven tijdens een 2 uur durende sessie in de klas een zeer interactieve voorlichting. Wat is verslaving? Waarom raakt de één wel verslaafd en de ander niet? Hoe kan een gewoonte een verslaving worden? Met stemkastjes beantwoorden leerlingen anoniem vragen. De antwoorden verschijnen in staafdiagrammen op het bord, wat de interactie enorm bevordert. Docenten en leerlingen beoordelen de voorlichting met gemiddeld een 9. Ook worden er ouderavonden en docententrainingen georganiseerd. Kijk voor meer informatie over dit initiatief op MAEX of help mee!

Stichting Kind Beter
Stichting Kind Beter is in het leven geroepen om de fondsen te werven voor een grootschalig onderzoek, uitgevoerd door het LUMC in Leiden, om FoxP1 bij kinderen te gaan genezen. Het FoxP1 syndroom is ook zeldzaam, een zeldzame genetische aandoening op het gen FoxP1. In Nederland zijn er ongeveer 10 gevallen bekend, wereldwijd inmiddels zo’n 150. Het FoxP1 gen is een gen dat verantwoordelijk is voor de aflezing van het DNA. Bij een genetische afwijking van dit gen, zelfs het kleinste krasje, worden alle processen in het menselijk lichaam verstoord. Lopen, praten, motorische ontwikkeling, spraak, intellectuele intelligentie; alles wordt aangetast. Kijk voor meer informatie op MAEX en kijk hoe jij kan helpen!
-
Gezondheid en Welzijn is niet de enige SDG waar aan gewerkt moet worden. Op MAEX staan sociale initiatieven die aan alle SDG's bijdragen. U kunt deze initiatieven steunen door op het MAEX-profiel te kijken wat ze nodig hebben om nog meer impact te maken. Ook kunt u op MAEX zelf een initiatief aanmaken en de impact van uw initiatief zichtbaar en meetbaar maken.
Kijk hier voor meer informatie over Wereldgezondheidsdag.

Thema dagen

Wereldwijd worden thema dagen georganiseerd om aandacht te vragen voor de Sustainable Development Goals en de problemen die zij vertegenwoordigen. Deze dagen worden georganiseerd om mensen bewust te maken van de problemen en welke rol zij daarin (kunnen) spelen. Hieronder staat een overzicht van een aantal van deze dagen en hoe sociale initiatieven hier invulling aan geven in de praktijk.