Menu Sluiten

 

MAEX: Warmetruiendag

Op  vrijdag 7 februari 2020 is het Nationale Warmetruiendag. Op deze dag zet iedereen de thermostaat wat lager en trekt een lekkere warme trui aan. Voor elke graad dat de verwarming lager staat, bespaar je 6% CO2 uitstoot. Als heel Nederland 1 graad lager stookt, besparen we 6,3 miljoen kilo CO2. De Warmetruiendag staat dus volledig in het teken van Klimaatactie, wat een van de 17 Sustainable Development Goals (SDG's) is. Om de wereld een betere plek te maken voor iedereen is er veel Klimaatactie nodig. De uitstoot van CO2 is een van de grootste bijdragers het de klimaatproblematiek. De Warmetruiendag zorgt niet alleen voor minder CO2 uitstoot op 7 februari, maar zorgt ook voor meer bewustzijn voor de uitstoot van alle Nederlanders. 

MAEX, de maatschappelijke beurs, is een organisatie die sociale initiatieven ondersteunt die bijdragen aan de SDG's. Veel initiatieven op MAEX dragen bij aan Klimaatactie (SDG 13). De Warmetruiendag is een mooie gelegenheid om een aantal van deze initiatieven nader toe te lichten en te laten zien hoe zij bijdragen aan Klimaatactie.

Ecodorp Boekel
''In SDG wijk Ecodorp Boekel gaan we duurzaam in onze levensbehoeften voorzien. We dragen hierdoor oplossingen aan voor alle duurzame werelddoelen (SDG’s), in samenwerking met onze omgeving. Wat we in Boekel gaan maken, is een wijk van 30 klimaatadaptieve en klimaatpositieve huurwoningen, 6 mantelzorgwoningen, buurthuis, kennis- en educatiecentrum, werkplaats en kantoren, met mogelijkheden voor onze eigen voedselvoorziening, onze eigen energievoorziening, ecologische waterzuivering en duurzame ondernemingen. Het ecodorp bouwen we samen met ecologische aannemer Eco+Bouw en onze architect Huub van Laarhoven, ondersteund door onze provincie''.

https://www.youtube.com/watch?v=tssJPgrPuvI

Kijk voor meer informatie over dit initiatief op MAEX of leer hoe je dit initiatief verder kan helpen!
-
Impactful
''Impactful wordt een webapplicatie die mensen op een leuke manier helpt aan een duurzamere levensstijl. In de app komen praktische tips en leuke challenges om je dagelijkse gewoontes te veranderen. We maken gebruik van gamification om het nog leuker te maken en om mensen bij de les te houden. Gebruikers kunnen hun voortgang delen via sociale media en anderen uitdagen om hetzelfde te doen. Zo hopen we steeds meer mensen te bereiken en de wereld een stuk duurzamer te maken''.

 

Kijk voor meer informatie over dit initiatief op MAEX of leer hoe je dit initiatief verder kan helpen!

 

Odd.Bot  
Vanuit Odd.Bot maken we duurzame biologische akkerbouw aantrekkelijker als conventionele akkerbouw met de hulp van de ‘Weed Whacker’ robot. Over 7 jaar hebben we 120 van dit soort robots rondrijden die dan in totaal bijna 80 duizend hectare akkerland hebben helpen bewerken. Daarmee besparen we mens en milieu in potentie 6 keer zoveel liter chemische onkruidverdelger of wel meer dan 170.000 liter chemische herbicide. Ontmoet de ‘Weed Whacker’ De ‘Weed Whacker’ is een robot ontwikeld door Odd.Bot en is een autonoom rijdende onkruid wiedende robot voor gebruik op de akkers. Een disruptieve oplossing die het onkruid weghaald op een een efficiente en duurzame manier, die het business model van de grote chemie reuzen bedreigt. De ‘Weed Whacker’ is het mechanische alternatief die de groeide druk op biologische boeren bovendien ondersteund bij het handwieden. Wat is het probleem? (zie slide 4 in deze presentatie, het probleem is nog veel groter) De wereldwijde markt voor herbicides is ongeveer 26 miljard dollar per jaar. Met grote diesel aangedreven tractoren, die ook veel CO2 uitstoten en bodemcompactie veroorzaken, verspreiden grote hoeveelheden chemische herbicides (onkruidverdelgingsmiddel) over het land. Het gebruik van herbicides is slecht voor mens en natuur, omdat mensen er kanker van kunnen krijgen, de biodiversiteit er van achteruit gaat en in het bijzonder de bijen er veel last van hebben, die essentieel zijn voor ons voorbestaan. Wat is het huidige alternatief? Biologische boeren zijn doorgaans genoodzaakt met de hand te wieden. Helaas is dit werk een van hun meest arbeidsintensieve taken en het vinden van voldoende hulp hierbij wordt steeds lastiger. Verder wordt precisie landbouw steeds populairder.

Maar het grote nadeel ook hier blijfWeed Whacker with shade & logo.pngt dat het gebruik van herbicides, ondanks dat het in mindere mate wordt gebruikt, nog wel wordt toegepast. Gelukkig wordt het gebruik van de mogelijk gevaarlijke chemische herbicidies met de werkzame stof glyfosaat steeds meer aan banden gelegd en ligt Bayer (voorheen Monsato) zwaar onder vuur. Wat is onze disruptieve oplossing? De ‘Weed Whacker’ robot van Odd.Bot is een lichtgewicht electrisch gestuurde robot. Deze robot gebruikt hoogstaande beeldherkenningssoftware om het gewas optimaal van het onkruid te kunnen onderscheiden en vervolgens plaats specifiek mechanisch elk onkruid te verwijderen, ook tussen de planten in de rij en ook in zaaigoed. Wat is het voordeel? Ook de reguliere akkerbouwers hoeven straks geen chemische herbicides meer te gebruiken en bodemcompactie wordt voorkomen. De efficiënte en effectieve robot zal boeren niet alleen ondersteunen met het verbeteren van de duurzaamheid, ook is er een financieel voordeel. Onze Robot-as-a-Service propositie zal een voordeliger alternatief zijn dan handwerk, en daarmee tijd en kosten besparen. Onze strategie en missie Onze strategie is om nu eerste de biologische boeren te ondersteunen met een focus op de soorten gewas met de hoogste onkruiddruk (wortelen en met de hulp van NatGeo ook witlof) en hun te ondersteunen bij het handwiedwerk. Om vervolgens ook de reguliere akkerbouwers van een oplossing te kunnen voorzien. Dit willen we doen door biologische landbouw duurzamer te maken even aantrekkelijk te als conventionele akkerbouw.

Kijk voor meer informatie over dit initiatief op MAEX of leer hoe je dit initiatief verder kan helpen!
Klimaatactie is niet de enige SDG waar aan gewerkt moet worden. Op MAEX staan sociale initiatieven die aan alle SDG's bijdragen. U kunt deze initiatieven steunen door op het MAEX-profiel te kijken wat ze nodig hebben om nog meer impact te maken. Ook kunt u op MAEX zelf een initiatief aanmaken en de impact van uw initiatief zichtbaar en meetbaar maken.
Kijk voor meer informatie over Warmetruiendag op https://www.warmetruiendag.nl/.

Thema dagen

Wereldwijd worden thema dagen georganiseerd om aandacht te vragen voor de Sustainable Development Goals en de problemen die zij vertegenwoordigen. Deze dagen worden georganiseerd om mensen bewust te maken van de problemen en welke rol zij daarin (kunnen) spelen. Hieronder staat een overzicht van een aantal van deze dagen en hoe sociale initiatieven hier invulling aan geven in de praktijk.