Menu Sluiten

MAEX helpt met social return

Heb je als bedrijf een social return verplichting en wil je die waardevol invullen dan kan MAEX helpen.

Wat is social return?

Bedrijven en andere organisaties die een opdracht uitvoeren voor de overheid hebben vaak een social return verplichting. Social return is primair gericht op het creëren van duurzame werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Opdrachtnemers van de overheid geven dus sociaal iets terug aan de samenleving.  Steeds meer overheidsorganisaties bieden bedrijven daarnaast de mogelijkheid om via hun social return verplichting meer sociale impact te creëren voor de samenleving.

Social return via MAEX

MAEX, de maatschappelijke beurs, biedt bedrijven en overheden een nieuwe dimensie aan de invulling van social return. In plaats van alleen het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in het bedrijf of voor een project, kunnen bedrijven ook op andere manieren hun social return verplichting invullen, door initiatieven of sociale ondernemingen te helpen met hun behoefte. Op MAEX staan meer dan 1800 sociale initiatieven. Deze initiatieven zijn erg verschillend en maken op diverse manieren sociale impact op de samenleving. Er zijn bijvoorbeeld initiatieven die vluchtelingen helpen te integreren, eenzaamheid onder ouderen tegen gaan of kinderen aan het sporten krijgen. Via MAEX kunnen bedrijven in contact komen met deze initiatieven en hun social return verplichting invullen door een of meerdere initiatieven te steunen.

Hoe werkt het?

Bedrijven met een social return verplichting kunnen een initiatief of sociale onderneming op MAEX steunen om invulling te geven aan de verplichting. MAEX helpt bedrijven met het maken van een passende match die aansluit bij het bedrijf en de impact die het wenst te maken. Hiertoe heeft MAEX de social return ladder ontwikkeld. Deze ladder dient als kader. De exacte invulling van de social return verschilt per gemeente of overheid.

 

 

Een bedrijf kan bijvoorbeeld een initiatief helpen door een aantal uur personeel uit te lenen aan een initiatief om bijvoorbeeld administratieve, organisatorische of juridische hulp te bieden. MAEX kan de waarde die dat oplevert in de samenleving zichtbaar maken met de social handprint.

 

Gemeente Amsterdam en MAEX

Gemeente Amsterdam is de eerste gemeente in Nederland die voor invulling van de social return naast het bieden van werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, ook het bijdragen aan andere sociale opgaven in de stad goedkeuren, zoals bijvoorbeeld het bestrijden van de armoede. . De social return kan dus breder worden ingevuld, wat mogelijkheden voor bedrijf en samenleving biedt.

Kijk voor meer informatie over social return in Amsterdam op MAEX.

 

Bedrijven willen impact maken

We zien dat steeds meer bedrijven ‘goed’ willen doen. Vanuit een overtuiging, passend bij de core business, waarmee het bedrijf als geheeld bijdraagt aan de werelddoelen, niet alleen vanuit de bedrijfsvoering maar ook vanuit de werkelijke overtuiging. Social return invullen is daarvan een facet. De samenwerking met MAEX kan verder gaan, en ook alle andere initiatieven die geholpen worden los van het invullen van social return kunnen gewaardeerd worden in de social handprint gekoppeld aan de sustainable development goals en de eigen strategie en core business.

Kijk hier wat MAEX voor uw bedrijf kan betekenen of neem contact op via info@maex.nl.